Doprava zdarma již od 699,-

Kratom vs. Matcha

obsah článku

Zajímá Vás téma kratomu a matcha? Je to možná z toho důvodu, že mají údajně mnoho zdravotních a energetických účinků. Pojďme se společně kouknout na podobnosti a rozdíly těchto dvou zázračných bylin.

Co je kratom?

Kratom, zvaný také jako Mitragyna speciosa, je strom z jihovýchodní Asie. Jeho listy obsahují asi 40 alkaloidů - mezi nejznámější patří Mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto alkaloidy působí na receptory v mozku a těle a tak se mohou dostavit nějaké účinky jako třeba energie, soustředěnost, potlačování bolesti apod.

Co je matcha?

Matcha je jemně mletý prášek z čajových listů pocházející z rostliny Camellia sinensis, která se pěstuje převážně v Japonsku. Tato rostlina obsahuje polyfenoly a kofein. To jsou také alkaloidy, které působí na váš nervový systém. Látky jako L-theanin, theofylin, aminokyseliny aj. poskytují dlouhotrvající zvýšenou energii. Matcha má také uklidňující účinky. Je bohatá na katechin, která působí jako antioxidant v těle.

Podobnosti kratomu a matcha

Hodně lidí je může zaměnit, protože jak účinky tak i vzhled rostlin je velmi podobný. Kort po natrhání, usušení a zpracování jsou k nerozeznání. Nejčastěji se Matcha a kratom prodávají jako rozdrcený prášek, který je vzhledově i barvou identický. Protože obsahem obou rostlin jsou hlavně alkaloidy, tak účinky na lidský organismus jsou podobné. Mitraginyn a 7-hydroxymitragynin jsou dominantní v kratomu, zatímco kofeinové alkaloidy jsou dominantnější v matcha. Obě rostliny po užití (samozřejmě záleží na odrůdě) mají podobné účinky - jak uklidňující, tak ale i stimulační. V obou případech po užití se u lidí projevuje větší zájem o sociální interakce.

Rozdíly mezi kratomem a matcha 

kratom matcha
Původ Strom Mitragyna speciosa, jihovýchodní Asie Rostlina Camellia sinensis, Japonsko
Účinky Energetické, uklidňující, soustředění a povznášející Zlepšení nálady, motivace a soustředění
Vedlejší účinky Nevolnost, zácpa a závratě Průjem, pálení žáhy a nespavost
Použití Kapsle, čaj, prášek Prášek, čaj a pečení
Legalita Legální v ČR jako sběratelský předmět Legální v ČR
Druhy Zelený malay, červený Maeng Da a bílý Vein kratom Ceremoniální, surovina a kulinářská matcha

Společné užívání kratomu a matcha

Společná konzumace je bezpečná a příjemná. Samozřejmě nic se nemá přehánět a je potřeba vědět jaké množství je pro moje tělo ideální. Užívá se to hlavně pro zvýšení pohody, silnější euforický zážitek a vyšší motivaci.

 

Článek je pouze informativního charakteru a názorem autora článku. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem, či potravinou. Jedná se pouze o sběratelský předmět. Pokud si kratom chcete zakoupit právě pro sběratelské účely, můžete si vybrat zde.